Livsvarig pension (Livrente)

En livsvarig livrente er ligesom ratepension en privat pensionsopsparing. Men modsat ratepension, der på tidspunkt ophører med at blive udbetalt (efter den periode, man selv har valgt), så fortsætter livrenten, som navnet antyder livsvarigt. Det betyder, at lever du længe, kan du faktisk få flere penge udbetalt, end du har sparet op. I folkemunde bliver den også bare kaldt livsvarig pension.

Du kan ikke selv ændre på, hvor længe udbetalingsperioden løber. Det er givet på forhånd; fra den dag du vælger at gå på pension og lige så længe du lever. Du kan derfor heller ikke påvirke størrelsen på udbetalingen ved fx at vælge en kortere udbetalingsperiode. Udbetalingen bliver derimod fastsat af dit pensionsselskab. Her er det vigtigt at pointere, at der findes helt klare regler for beregningen af størrelsen på dine udbetalinger. Du er derfor sikret en fair udbetaling, selvom du ikke selv har indflydelse på størrelsen på de månedlige udbetalinger.

Ved en livsvarig livrente kan du sikre, at udbetalingen fortsætter en given periode, selv efter du skulle være gået bort. Det kan du gøre ved at tegne en ægtefælledækning og/eller en garanti. Ved en ægtefælledækning får din ægtefælle, såfremt denne er i live, udbetalt din pension i en given periode. Ved en garanti vil udbetalingerne gå til dine begunstigede.

Det er også værd at nævne, at der fuldt fradrag på livsvarig livrente. Det er altså modsat ratepensionen, hvor der kun er fradrag op til fastsat beløbsgrænse. På en livrente kan du, indbetale så meget som du vil uden at blive beskattet.

Læs mere om de forskellige pensionsopsparinger.

Alderspension

Alderspensionen er afløseren for kapitalpension. Med en aldersopsparing kan du vælge at få hele din opsparing udbetalt på én gang eller du kan vælge at dele udbetalingen op. Reglerne for indbetaling er anderledes for alderspension end for en ratepension og en livrente.

Læs mere

ATP

ATP står for Arbejdsmarkedets Tillægspension, og er som navnet antyder et tillæg til din pension. ATP er politisk bestemt obligatorisk for næsten alle lønmodtager i Danmark. Den bliver automatisk udbetalt, hvis du er bosat i Danmark og har en NemKonto.

Læs mere

Folkepension

ATP står for Arbejdsmarkedets Tillægspension, og er som navnet antyder et tillæg til din pension. ATP er politisk bestemt obligatorisk for næsten alle lønmodtager i Danmark. Den bliver automatisk udbetalt, hvis du er bosat i Danmark og har en NemKonto.

Læs mere

Kapitalpension

I dag er det ikke længere muligt at oprette en kapitalpension. Men har du en kapitalpension stående, kan du, som noget særligt, vælge at få hele opsparingen udbetalt på én gang, eller du kan vælge at dele udbetalingen op.

Læs mere

Ratepension

Ratepensionen er den mest almindelige pensionsoparing. Det er en privat opsparing, som du selv betaler ind til, på enten private- eller firmavilkår. Ratepension udbetales i faste månedlige over en periode på mellem 10-30 år, som du selv vælger.

Læs mere

“Grandhood tænker pension ud af boksen. Deres innovative og digitale pensionsløsning er et godt eksempel på, at pension rent faktisk kan gøres nemt, hurtigt og enkelt.”

Anders Hartmann

CEO & Founder

Nord Investments logo I hvid i .webp format Nord Investements er kunde hos Grandhood
Læs historie  →

Gratis e-bog

Bogen du ville ønske, du havde læst noget før.

Download gratis e-bog
Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2023

+100 års erfaring i ryggen

Vi har bygget morgendagens pensionsløsning med Velliv i ryggen. Velliv er Danmarks tredjestørste pensionsselskab og 100% kundeejet.


Når du har pension hos Grandhood, har du pension hos Velliv.

Pensionselskabet Vellivs logo i grå i .svg format