← Tilbage til blog oversigt

Aldersopsparing: 3 ting du bør vide om aldersopsparing

Uanset om du overvejer en aldersopsparing, ratepension, livrente eller noget helt fjerde, så er det generelt en god ide at have en pensionsopsparing. Hvis du i din tredje alderdom står uden en pensionsopsparing vil din økonomiske frihed være begrænset til en folkepension på et relativt lavt beløb om måneden, hvilket du kan læse mere om her.

Ganske kort giver en aldersopsparing dig mulighed for at få udbetalt et større beløb på en gang når du går på pension. Grundet nye regler indført i 2018 kan du også vælge at få din aldersopsparing udbetalt i rater. Generelt når der er tale om pensionsopsparinger og firmapensionsordninger, så er der desværre mange selvstændige samt små og mellemstore virksomheder, som ingen pensionsopsparing har grundet de nuværende komplekse, besværlige og dyre løsninger, som ofte ikke er attraktive for denne gruppe.

Hos Grandhood er vi derfor igang med at skabe Danmarks første 100% digitale og frivillige pensionsløsning i form af en ratepension for selvstændige samt små og mellemstore virksomheder og derved gøre pensionsopsparingen nem, billig og digital for denne gruppe. Vi tilbyder en digital onboarding, hvor du kan registrere din virksomhed på få minutter og invitere de medarbejdere som ønsker en pensionsopsparing, hvorefter de med vores App kan oprette deres pensionsopsparing nemt og hurtigt.

Sådan bliver din aldersopsparing udbetalt

Hvis du har en aldersopsparing er det værd at nævne, at udbetalingen af denne tidligst kan ske 5 år før din folkepensionsalder, hvis altså din aldersopsparing er oprettet inden 1. Januar 2018. Hvis den på den anden side er oprettet efter 1. Januar 2018 skal du vente til 3 år før din folkepensionsalder, før udbetalingen kan finde sted. Du kan læse mere om din folkepensionsalder, satser m.m. lige her.

Det må du indsætte på din aldersopsparing

Din alder er bestemmende for hvor meget du må indbetale til din aldersopsparing. Fra 2018 må du indsætte 5.100 kr. Om året på din aldersopsparing hvis der er mere end 5 år til at du går på folkepension. Hvis der er 5 år eller mindre til at du går på folkepension må du indbetale 46.000 kr. Årligt. Indbetalingen på 46.000 kr. Årligt kan du fortsætte med indtil du begynder at udbetale en anden pensionsordning såsom ratepension, hvor reglen med de 5.100 kr. i årlig indbetaling igen indtræffer. Helt frem til 20 år efter du har nået din pensionsalder har du mulighed for både at indbetale til, samt oprette en aldersopsparing.

Grunden til at det ovenover er gjort helt klart, præcist hvor meget du må indbetale til din aldersopsparing skyldes, at du kan blive opkrævet en høj afgift hvis du har indbetalt for meget. Hvis dette er tilfældet skal du betale en afgift på 20% af det indbetalte. Denne afgift kan som udgangspunkt nedjusteres til 4%, hvis altså du overfører beløbet der er indbetalt for meget til eksempelvis en ratepension.


Aldersopsparing og skat

Det er værd at vide, at du ingen skattefradrag får når du indbetaler på en aldersopsparing, hvilket du gør ved eksempelvis en ratepension. Men det skal dog også noteres at du heller ikke skal betale skat eller afgift af udbetalingerne fra din aldersopsparing, såfremt udbetalingen sker tidligst ved din pensionsudbetalingsalder. Så det kan godt ske at du ikke får de løbende fradrag, men du får trods alt din aldersopsparing udbetalt uden skat og afgift, hvilket kan være en stor fordel. Mange er også opmærksomme på hvorledes udbetalinger af ens aldersopsparing påvirker folkepensionstillægget. I forlængelse heraf, kan det fastslås at aldersopsparing, som den eneste pensionstype, ikke modregnes i folkepensionstillægget.

Rigtig mange overvejer også hvorvidt de bør påbegynde en pensionsopsparing på en aldersopsparing eller ratepension og dette afhænger af dine ønsker og situation, da der er fordele ved begge. Som udgangspunkt udelukker den ene ikke den anden, men de bør i stedet ses som supplement til hinanden. Så hvis din privat økonomiske situation tillader dig at indbetale på begge pensionsopsparing former, så bør du overveje dette.

Læs også vores Sådan opretter små firmaer en ratepension, hvis du vil blive klogere på hvordan man opretter en ratepension samt vores Alt du bør vide om folkepension samlet ét sted. Bliv også klogere på pensionsordninger med vores Find den bedste pensionsordning.

← Tilbage til blog oversigt

“Kvinders pensionsformue er mindre end mænds. Det gap vil vi gøre vores for at lukke.”

Mie Ejdrup

Co-Founder & CCO

Finematter logo I hvid i .webp format Finematter er kunde hos Grandhood
Læs historie  →

Gratis e-bog

Bogen du ville ønske, du havde læst noget før.

Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2023

Firmapension kan være svært, men det behøver det ikke være. Derimod er det faktisk ret fedt. Det har vi skrevet en e-bog om.

Læs den, og bliv klædt på til at vælge firmapension.

Download gratis e-bog
Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2024