← Tilbage til blog oversigt

Arbejdsmarkedspension: Ting du skal vide før du vælger den

Lad os for overblikkets skyld starte med at slå fast, hvordan det danske pensionssystem er skruet sammen. Det består af tre grundlæggende søjler, nemlig de offentlige pensioner, arbejdsmarkedspension og individuel pensionsopsparing. Hvis man som individ er omfattet af disse tre pensioner, så kan man jublende se frem til en tryg alderdom. Men desværre er op mod trekvart million danskere nærmest pensions løse uden pensionsopsparing og arbejdsmarkedspension, skriver Politiken.

En stor del af denne gruppe består af selvstændige eller ansatte i små virksomheder, hvor man som udgangspunkt ikke er dækket af en overenskomst og derfor ikke har let adgang til arbejdsmarkedspension. En arbejdsmarkedspension er en pensionsordning, som du indbetaler til gennem dit arbejde og derudover indbetaler din arbejdsgiver også en fast procentdel af din løn til pension. Oftest indeholder en arbejdsmarkedspension også forsikringer, og du har ret til at være omfattet af den pensionsordning der gælder for dit arbejdsområde.

Hos Grandhood er vi på en mission om at skabe verdens første 100% digitale pensionsløsning for selvstændige og små virksomheder og derved gøre pensionopsparingen nem, billig og digital for tusindevis af danskere som står uden en pensionsopsparing og ikke har tid til at sætte sig ind i de store pensionsselskabers komplekse pensionsløsninger.

Arbejdsmarkedspension: Frivillig eller obligatorisk?

Som ansat i en ny virksomhed bør man også undersøge om den valgte firmapensionsordning er obligatorisk. Hvis dette er tilfældet, så er du tvunget til at blive omfattet af den pågældende firmapensionsordning og dette kan være en ulempe, da denne ordning kan være både dyr for dig samt besværlig at holde styr på. Og er du virksomhedsejer, så kan du i stedet for den obligatoriske ordning vælge den frivillige firmapensionsordning, som giver ansatte mulighed for at takke nej til ordningen, hvis de eksempelvis ønsker en anden pensionsløsning.

Som du nok kan høre, så kan arbejdsmarkedspension være både besværligt og dyrt for selvstændige og små virksomheder, som derfor ikke prioriterer det og derved ender denne store gruppe uden en pensionsopsparing og kan derfor se frem til en mager alderdom. De store pensionsselskaber gør det nemlig besværligt og dyrt for selvstændige og små virksomheder at tiltræde en firmapensionsordning, da denne gruppe simpelthen ikke passer ind i pensionsselskabernes forretningsmodel.

Måske du kan nikke genkendende til følgende historie om arbejdsmarkedspension fra en lille dansk virksomhed:

"Jeg har tre ansatte og vil meget gerne tilbyde dem en pensionsordning, da de efterspørger det og jeg synes de fortjener det, men desværre virker det til at være umådeligt besværligt uden en overenskomst. Jeg kontaktede igår et af de store pensionsselskaber og svaret var ganske kort: “Nej tak, uden overenskomst så får vi svært ved at hjælpe dig”, hvilket jeg blev meget overrasket over! Jeg greb derefter telefonen og ringede til et af de andre pensionsselskaber, som var mere hjælpsomme, men her skulle jeg åbenbart have mindst 10 ansatte og det kostede omkring 3.000 kr. Pr. måned. Pr. medarbejder."

Overvejer du at komme i gang med firmapension? Vi har samlet en tjekliste over, hvad du skal have styr på inden lige her.

Gode alternativer til arbejdsmarkedspension

Men hvordan får du så en arbejdsmarkedspension til din virksomhed og ansatte uden en overenskomst? Heldigvis findes der billigere og smartere alternativer til de store pensionsselskaber. Hvis du ikke har en arbejdsmarkedspension, måske fordi du er selvstændig, eller ikke er tilknyttet en firmapensionsordning, eller hvis du bare vil have en endnu bedre pension, så kan du hurtigt og simpelt oprette en individuel pensionsopsparing.

Med Grandhood kan du hurtigt og nemt komme igang med din pensionsopsparing eller firmapensionsordning. Du kan via vores hjemmeside registrere virksomheden og dens ansatte og derefter kan man via vores app få komplet overblik over ens pensionsopsparing og om man er på rette spor med den månedlige indbetaling.

Hvis du mangler mere viden om pension så kan du få en masse pensionsråd på ATP's pensionsguide pensionforalle.dk. Læs også vores blogindlæg 3 bedste trin til at oprette en pensionsopsparing.

← Tilbage til blog oversigt

“Kvinders pensionsformue er mindre end mænds. Det gap vil vi gøre vores for at lukke.”

Mie Ejdrup

Co-Founder & CCO

Finematter logo I hvid i .webp format Finematter er kunde hos Grandhood
Læs historie  →

Gratis e-bog

Bogen du ville ønske, du havde læst noget før.

Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2023

Firmapension kan være svært, men det behøver det ikke være. Derimod er det faktisk ret fedt. Det har vi skrevet en e-bog om.

Læs den, og bliv klædt på til at vælge firmapension.

Download gratis e-bog
Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2024