← Tilbage til blog oversigt

Spar op til pension allerede i dit første studiejob

Pension er notorisk svært at forholde sig til, fordi det ligger så langt ude i fremtiden, og hvis du er studerende ligger det endda endnu længere ude i fremtiden end det gør for resten af befolkningen, fordi du formentlig er i starten af dit voksenliv.Så spørgsmålet er, hvordan du som studerende skal forholde dig til at få en pensionsordning? Et genkendeligt scenarie kunne være følgende:

Du er lige startet på studiet og ved, at du skal studere de næste ca. 5 år. I denne periode har du muligvis et studierelateret job ved siden af, og du er måske også lige flyttet hjemmefra. Det er alt sammen udgifter, og nu skal du også tage stilling til at komme i gang med at spare op til pension til den dag, du ikke kan arbejde mere.

Kom i gang med pension tidligst muligt

Vi ved godt, at pension ikke er det mest sexede. Men det er vigtigt at få taget stilling overvejende tidligt, og visse arbejdspladser tilbyder en ordning - men hvis du er en af dem, der er ansat i en virksomhed, hvor pension er forbeholdt fuldtidsansatte og ikke deltidsansatte og studerende, så kommer vi her med nogle grunde til at studerende også skal have muligheden.

Ud over, at mange studerende hvert år frygter at have overskredet det tilladte fribeløb, da deres indtægt ofte ligger lige på eller lige over - resulterer det ofte i, at der skal betales et beløb tilbage til skat. For at undgå dette er det en velkendt strategi for mange studerende at skære ned på arbejdstimer eller fravælge SU en måned, mens meget få vælger muligheden for at sætte det overskredne beløb på en pensionsordning. Det er desuden fradragsberettiget, hvis du indbetaler via en arbejdsgiver og samtidig sparer du op til din alderdom. Med andre ord win-win over hele linien.

Selv små indskud kan på den lange bane give en stor opsparing

Som studerende kan man ret nemt komme i en økonomisk klemme, når der både foreligger muligheden for skattesmæk og tilbagebetaling af SU. Hos Grandhood tror vi på, at alle skal have muligheden for at spare op til deres tredje alder. Derfor har vi gjort det nemt og billigt at komme i gang - og det er selvfølgelig helt digitalt. Det betyder, at du kan være i gang på under 10 minutter!

Administrerende direktør i Saxo Bank, Jens K. Høyer, fortæller, at det helt sikkert kan betale sig at tænke i pension, mens du er studerende. I samråd med kundechef og (tidligere) studerende på CBS, Niels Hangaard, har de nedfældet et alternativ til studerende, der står til at skulle betale penge tilbage. I gennemsnit modtager studerende på videregående uddannelser 6.243 DKK før skat (2020) og må tjene 13.542 DKK før skat (2020). Det er 162.288 DKK årligt. Jens K. Høyer påpeger, at sætte penge til side på en pensionsopsparing er en glimrende mulighed og samtidig aktivt investere i sin fremtid. Pension skal nemlig ses langt mere som en investering end en hæmsko. Denne investering er mere end noget andet med til, at du kan opretholde en rimelig levestandard den dag, du går fra arbejdsmarkedet.

Samtidig er der den simple konstatering af, at værdien af din pensionsopsparing udvikler sig eksponentielt over tid på grund af effekten af renters rente for så vidt, at du indbetaler stabilt over mange år. Eller sagt anderledes: jo flere år din opsparing har til at blive mere værd, jo mere vil den med stor sandsynlighed være værd den dag, du skal bruge den.

Hvis du ikke ved om din arbejdsplads har en ordning - så kan du foreslå Grandhood og linke til denne artikel: 10 must reads om vores pensionsløsning for arbejdsgiveren

Det vi skrev i indledningen om, at pension er svært at forholde sig til er i øvrigt den kerneindsigt, vi har bygget brugeroplevelsen i vores app op omkring: vi har gjort det nemt for dig at forstå relationen mellem de penge, du sparer op i dag og samme penges værdi, når du bliver ældre. Så hvis du vil med på vognen, så få din arbejdsgiver til at tage fat i os og så hjælper vi jer i gang.

← Tilbage til blog oversigt

“Kvinders pensionsformue er mindre end mænds. Det gap vil vi gøre vores for at lukke.”

Mie Ejdrup

Co-Founder & CCO

Finematter logo I hvid i .webp format Finematter er kunde hos Grandhood
Læs historie  →

Gratis e-bog

Bogen du ville ønske, du havde læst noget før.

Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2023

Firmapension kan være svært, men det behøver det ikke være. Derimod er det faktisk ret fedt. Det har vi skrevet en e-bog om.

Læs den, og bliv klædt på til at vælge firmapension.

Download gratis e-bog
Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2024