Små penge kan gøre en stor forskel

Kigger vi på pensionsopsparinger fra en psykologisk vinkel kommer flere interessante resultater til overfladen. Det viser sig nemlig, at der er en forskydning i relationen mellem vores nuværende og fremtidige jeg. Ifølge adfærdsøkonom Daniel Goldstein vil vores nutidige jeg langt hellere bruge penge frem for at spare dem op, men vores fremtidige jeg ville ønske at nutidige jeg havde valgt at spare pengene op.

Den samme problematik belyser psykolog ved Harvard University Dan Gilbert ved at forklare, hvordan vores fremtidige jeg typisk kæmper med at tabe de kilo, som vores nutidige jeg har haft en fest med at tage på. På samme måde skal vores fremtidige jeg betale for at få fjernet tatoveringer, som vores yngre jeg betalte for at få lavet. Ligeledes er det vores fremtidige jeg, som skal betale af på den gæld vi opretter her og nu. Vi træffer altså beslutninger i dag, som kommer til at have stor indflydelse på vores fremtidige liv og levestandard.

Derfor bør du investere i dit fremtidige jeg

Alligevel vælger mange at udskyde opsparingen til vores tredje alder. Dette skyldes, ifølge psykologer, at vi har svært ved at forestille os vores fremtid og helt særligt hvem vi er i fremtiden. Stod vedkommende ved siden af os, ville vi sammen kunne have en dialog om økonomiske beslutninger og konsekvenserne af samme. Ligeledes ville vi straks kunne relatere til vedkommende og opbygge en stærkere relation. Det er imidlertid ikke muligt og vi må derfor arbejde ud fra en mere simpel strategi og forstå, at de investeringer og økonomiske beslutninger vi træffer i dag i højeste grad kommer til at afgøre vores egen levestandard når vi går på pension.

Mange opfatter dog en opsparing her og nu som et tilsvarende tab eller nedgang i tilgængelig forbrug. For at komme denne opfattelse en smule til livs har vi lavet en beregning, så du kan se, hvor meget bare en lille smule kan blive til - så længe det bare er over mange år.

Små penge kan gøre en stor forskel

Vælger du at overføre 100kr til din pensionsopsparing hver måned i 35 år, så ender du med en samlet pensionsopsparing på 141.745kr (forudsat et gennemsnitligt pensionsafkast på 6% om året). Hvis du i stedet forøger den månedlige opsparing til 2.000kr, bliver din samlede pensionsopsparing på lidt over 2,8 millioner kr.

Med eksemplet ovenfor er det tydeligt at se, at selv det mindste bidrag nytter, men det vigtigste er, at du forholder dig til om du er i stand til at leve af den estimerede værdi af din pensionsopsparing.

Med Grandhood i hånden har du altid en komplet oversigt over både den nutidige værdi af din pensionsopsparing samt et estimat af hvor stor formuen vil være når du rammer din pensionsalder. Du kan også altid følge med i hvor stor en månedlig udbetaling denne formue vil tillade og dermed kan du lynhurtigt se, om det matcher dine forventninger til din fremtidige levestandard.

Det kan gøre en verden til forskel at starte dine indbetalinger tidligere

Finans skrev i januar 2018, at en lønmodtager med en årlig indkomst på 500.000 kr. samlet bør indbetale et beløb, til sin pensionsopsparing, svarende til 1,2 gange årslønnen, forudsat at vedkommende begynder opsparingen som 35-årig. Begynder han eller hun i stedet for først som 60-årig skal vedkommende betale det der svarer til 9,8 gange deres årsløn til pensionsopsparingen. Det er derfor aldrig for tidligt at begynde sin opsparing og takket være renter og afkast kan de selv mindre beløb, som typisk falder tidligt i den opsparing, ende med at have en stor effekt. Sætter du f.eks. din månedlige opsparing til en procentsats af din månedsløn vil din opsparing automatisk stige for hver gang du får en lønforhøjelse, men fordi opsparingsprocenterne typisk er så små vil det aldrig spise hele din lønforhøjelse. Kunsten er derfor at starte så tidligt som muligt, lade sin opsparing stige sammen med din indtægt og dermed opnå mere fleksibilitet og råderum i din økonomi både nu og i fremtiden.

Netop fleksibilitet er kernen i en pension hos Grandhood. Her vælger du nemlig selv, hvor stort en opsparingsprocent du selv ønsker at bidrage med - ud over bidraget fra din arbejdsgiver - og dette kan naturligvis rettes måned for måned, så du altid selv har total kontrol.

Er du tvivl om du sparer nok op til din pension kan du altid tjekke dine tal via Pensionsmåleren, som er et gratis digitalt værktøj udarbejdet af Forsikring & Pension: http://www.pensionsmaaler.dk/

Fik du ikke svar på dine spørgsmål?

Vi hjælper dig gerne videre med at komme igang. Du kan booke en 5 minutters online demo af Grandhood, hvordan man bliver kunde og få besvaret eventuelle spørgsmål fra en af vores eksperter.

Book en demo