“Kvinders pensionsformue er mindre end mænds. Det gap vil vi gøre vores for at lukke”

Kvinder har i gennemsnit 24% mindre pensionsformue end mænd. Det gap vil den succesfulde iværksætter Mie Ejdrup, en af grundlæggerne bag den fremadstormende digitale smykkeplatform, Finematter, gøre sit for at lukke.

Læs hvordan og hvorfor lige her.

Mere om Grandhood  →

Danskerne lever længere og får flere år som pensionister. Dette burde være en positiv fortælling om et længere seniorliv fyldt med minder til scrapbogen. Men med til historien hører også, at danskerne ikke sparer tilsvarende mere op. Derfor kan pensionstilværelsen nemt blive en skuffelse for mange eller simpelthen betyde flere år på arbejdsmarkedet for at få økonomien til at strække. 

Især kvinder forventes at blive særligt hårdt ramt af den længere levealder, fordi de ganske enkelt sparer mindre op til pensionstilværelsen end mænd. Faktisk har kvinder i gennemsnit 24% mindre pensionsformue end mænd. Det skriver ATP. Ikke nok med det, så lever kvinder i snit 2,7 år længere end mænd, de trækker sig fra arbejdsmarkedet i gennemsnit 1,6 år tidligere og de tager den største tørn, når det kommer til barsel, hvilket betyder flere og længere perioder, hvor der ikke indbetales til pensionen. Alt sammen faktorer, der indikerer, at kvinder går en mere utryg økonomisk seniortilværelse i møde end mænd.

Mie, co-founder af Finematter fotografet på Finematters kontor i portræt af hende som Grandhood kundeMie, co-founder af Finematter forografet på Finematters kontor med smykker i portræt af hende som Grandhood kunde

"Det var vigtigt for os at sætte et eksempel helt fra start og betale ind på vegne af vores medarbejdere, men også at gøre det muligt for medarbejderne selv at kunne betale endnu mere ind. Det mener vi er vigtigt. Både for den enkelte, men også for samfundet som helhed."

Se vores produkter →
Mie, co-founder af Finematter forografet på Finematters kontor i portræt af hende som Grandhood kunde

Vendepunktet

Pensionsuligheden mellem mænd og kvinder fik iværksætteren Mie Ejdrup øjnene op for efter at have læst bestselleren ‘The 100-Year Life’ af Lynda Gratton og Andrew Scotts, der netop handler om at leve og arbejde i en tidsalder, hvor de fleste kan blive 100 år gamle:

“Det var chokerende for mig at læse, hvor stor forskel der var og stadig er på, hvor meget mænd og kvinder sætter til side. Kvinder ender med at være væsentligt dårligere stillet, når de går på pension. Da jeg læste bogen, blev det vendepunktet for min egen opsparingssituation. Jeg begyndte at indbetale mere til min pension, jeg investerede i fast ejendom og jeg blev i det hele taget mere opmærksom på min økonomiske fremtid.” 

For den enkelte og for samfundet

Bogen fik ikke kun Mie Ejdrup til at kigge sin egen opsparingssituation efter i sømmene. Den motiverede hende også til at skabe nogle gode pensionsforhold for sine ansatte, da hun senere gik hen og blev en succesfuld iværksætter:

“Det var vigtigt for os at sætte et eksempel helt fra start og betale ind på vegne af vores medarbejdere, men også at gøre det muligt for medarbejderne selv at kunne betale endnu mere ind. Det mener vi er vigtigt. Både for den enkelte, men også for samfundet som helhed. For ud over at kvinder sparer mindre op til pension end mænd, så er det også et velkendt samfundsproblem, at iværksættere og ansatte i små virksomheder sparer enten lidt eller ingenting op til pension. Og det vil vi selvfølgelig gerne være med til at ændre på.

Læs mere om opsparing →
Mie, co-founder af Finematter forografet foran Finematters kontor i portræt af hende som Grandhood kundeGrandhood_Kunde_Finematter_Pension

“Mit bedste råd er, at du ikke kommer alle dine æg i den samme kurv, når det kommer til opsparing. Du vælger selv om din opsparingspakke består af kunst, aktier, guld og diamanter, fast ejendom eller arbejdsmarkeds- og eller privatpension. Bare den sammensættes af flere ting, så du har forskellige ben at stå på, når du går på pension." 

Pension trods pandemi

Meget ulig andre startup virksomheder valgte de to grundlæggere af Finematter, Mie Ejdrup og veninden Caroline Chalmer, at prioritere pension til medarbejderne allerede tidligt på vækstrejsen. Dette til trods for, at Finematter gik i luften i foråret 2020 midt i en global pandemi.

“Det var selvfølgelig nervepirrende at starte en virksomhed under Corona. Men det gode var, at vi fik mulighed for at gøre os en masse tanker om, hvilken type virksomhed, vi gerne ville være. For os var det vigtigt at gøre tingene anderledes. Vi ville gerne skabe en moderne arbejdsplads med langt mere frihed, hvor der er unlimited ferie, ingen ekspensationspolitikker, en hybrid arbejdsmodel og hvor medarbejderne selvfølgelig får pension.

Mie, co-founder af Finematter fotografet på Finematters kontor i portræt af hende som Grandhood kunde
Mie, co-founder af Finematter fotografet på Finematters kontor i portræt af hende som Grandhood kunde

Et godt råd

Ud over at Mie Ejdrup vil anbefale alle at komme i gang med pensionsopsparingen så hurtigt som muligt, så vi alle kan få en tryg alderdom, så har hun ét godt råd, som hun håber, vi for vores egen skyld, vil tage ved lære af: 

“Mit bedste råd er, at du ikke kommer alle dine æg i den samme kurv, når det kommer til opsparing. Du vælger selv om din opsparingspakke består af kunst, aktier, guld og diamanter, fast ejendom eller arbejdsmarkeds- og eller privatpension. Bare den sammensættes af flere ting, så du har forskellige ben at stå på, når du går på pension. 

Mere om opsparing →

Om Finematter

Veninderne Mie Ejdrup og Caroline Chalmer startede Finematter i 2020 med et ønske om at ændre smykkeindustrien og gøre eksklusive smykker fra dygtige designere fra hele verden tilgængelige for alle.

Finematter er en go to destination for alt, hvad der har med smykker at gøre. I dag tæller universet 50 designere, guides til styling, vintage smykker, mulighed for at få forgyldt smykker og meget meget mere.

Finematter har valgt Grandhoods Mix’n’Match pensionsordning, der giver medarbejderne en høj grad af frivillighed ift. indbetalinger og forsikringer.

Mere om Finematter  →
Mie, co-founder af Finematter fotografet på Finematters kontor i portræt af hende som Grandhood kundeSmykker fra Finematter fotografet på Finematters kontor i portræt af Finematter som Grandhood kunde