← Tilbage til blog oversigt

Coronakrisens indvirkning på den globale økonomi

Coronavirus har rystet de globale finansielle markeder

Siden december har vi set at det, der så ud til at være en isoleret sundhedstrussel begrænset til en region i Kina, udviklede sig til en global krise på ganske kort tid som corona virussen har spredt sig. Ud over den menneskelige tragedie har virussen også haft en forstyrrende indvirkning på den globale økonomi. Vi har for nylig set en voldsom nedgang på de finansielle markeder og en stigende bekymring for, at skaden på den globale økonomi kan resultere i en recession, altså en ny økonomisk krise. Turisme, forretningsrejser og forsyningskæder er blevet påvirket. Mangel på forskellige produkter kan forventes på kort sigt. Grandhoods Chief Investment Officer, Eric Crosby, forklarer i denne blogpost virkningen af ​​corona virussen på den globale økonomi og de finansielle markeder samt konsekvensen for dig som Grandhood pensionskunde.

Virusens påvirkning på de finansielle markeder: øget volatilitet

Usikkerhed og frygt har aldrig været godt for de finansielle markeder og begge dele er bestemt tilfældet med udviklingen de seneste par uger. Efter at have nået nye historiske højdepunkter i amerikanske aktier i midten af ​​februar, så vi set et stort salg af risikofyldte aktiver efter coronavirus smitten begyndte at nå et alarmerende niveau i Italien.

Resultatet var den værste uge på aktiemarkederne siden ​​finanskrisen var på sit højeste  i 2008. Aktier, højrente erhvervsobligationer, ejendomsfonde og olie tog alle et dyk, mens investorer søgte ly i guld og statsobligationer, som ofte bliver set som en sikker havn i turbulente tider.

Før virussen ramte, begyndte de globale økonomiske indikatorer, som ikke havde været særlig robuste på grund af den igangværende handelskrig, endelig at forbedre sig. Så ramte corona virussen. Vi er nu begyndt at se tidlige indikatorer fra Kina, der tegner et dystert billede. Fremstilling og produktion af varer har nået et historisk lavpunkt, da mange fabrikker forbliver lukkede og investeringer i erhverv udsættes.

Ligesom virussen har vist sig ikke at respektere grænser, har den økonomiske virkning af virussen fremhævet, hvor sammenkoblet vores globale økonomier egentlig er. Virussen repræsenterer et stød til udbuddet  - en reduktion i økonomiens evne til at fremstille produkter og tjenester (arbejdere i karantæne kan ikke producere varer og tjenester). Mangel på forskellige produkter er mulig på kort sigt, og vi har allerede set mangel på visse produkter i forskellige dele af verden.

Den økonomiske politik kan hjælpe på kort sigt

Regeringer og centralbanker er begyndt at stimulere økonomien med målrettede pengepolitiske indsatser i hårdt ramte sektorer og har vist antydninger til koordinerede rentenedsættelser. Udfordringen er, at man befinder sig på ubetrådt land, når det gælder anvendelse af økonomiske politikker i en krise forårsaget af en potentiel epidemi. Da den globale forsyningskæde er blevet forstyrret i mange forskellige sektorer, er det uklart, hvor effektive traditionelle økonomiske værktøjer som disse vil være til at stabilisere økonomien og de finansielle markeder.

Mens rentenedsættelser og skatteudgifter kan hjælpe med at stabilisere de finansielle markeder på kort sigt, hjælper de ikke med at lægge produkter på hylderne eller bringe turister tilbage til de berørte områder. En recession kan ikke udelukkes, især i Europa og Japan, men det er stadig for tidligt at tale om en recession som en selvfølge. Det er simpelthen for tidligt til fulde at forstå den omfattende indvirkning corona virussen har. Der er meget kompleksitet med den sammenkoblede globale økonomi. “Jeg forventer således yderligere volatilitet på markederne, indtil spredningen af ​​virussen begynder at falde” siger Eric Crosby, chief investment officer hos Grandhood.

Hvad med min Grandhood opsparing?

Med så meget usikkerhed om, hvordan og hvornår virussen forsvinder, kan det hele føles lidt forvirrende, når man tænker på ens pensionsopsparing. Det er i disse krisetider, at det kan være nyttigt at huske, at opsparing til pension er en aktivitet, der strækker sig over et langt liv, som inkluderer både gode og dårlige tider på de finansielle markeder. Heldigvis er der tre karakteristika ved din Grandhood-opsparing, der hjælper med at reducere påvirkningen fra eksogene kriser:

  1. Grandhoods langsigtede investeringsmetode betyder, at du undgår faldgruben ved at prøve at “time” et volatilt marked ved at prøve at købe og sælge på bestemte tidspunkter.
  2. Din pensionsopsparing investeres ved hjælp af en såkaldt ”Livscyklus” investeringsstrategi, hvor risikoniveauet for din investeringsportefølje er knyttet til din livsfase. Dette betyder, at når du bliver ældre og din samlede pensionsopsparing vokser, reducerer vi risikoen i din portefølje, hvilket mindsker den negative påvirkning fra eventuelle uforudsete kriser.
  3. Fordi du lægger penge til side til din pensionsopsparing hver måned over flere årtier, følger du i praksis en "kroner omkostnings-gennemsnit" strategi, der fungerer ved at udjævne eller modvirke virkningen af ​​kortvarig markedsvolatilitet i din portefølje.

Hver af disse egenskaber er designet til at forbedre robustheden i din investeringsportefølje over tid og hjælpe med at komme igennem stormen. Vi er fortsat opmærksomme på situationens udvikling og har tiltro til vores langsigtede investeringsstrategi.

Giv os endelig et kald eller skriv til os, hvis du har nogle spørgsmål eller hvis vi kan hjælpe med noget. Vi er altid til at træffe på 71 74 74 77 eller hello@grandhood.dk.

← Tilbage til blog oversigt

“Kvinders pensionsformue er mindre end mænds. Det gap vil vi gøre vores for at lukke.”

Mie Ejdrup

Co-Founder & CCO

Finematter logo I hvid i .webp format Finematter er kunde hos Grandhood
Læs historie  →

Gratis e-bog

Bogen du ville ønske, du havde læst noget før.

Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2023

Firmapension kan være svært, men det behøver det ikke være. Derimod er det faktisk ret fedt. Det har vi skrevet en e-bog om.

Læs den, og bliv klædt på til at vælge firmapension.

Download gratis e-bog
Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2024