← Tilbage til blog oversigt

Pension og priser

Oftest, når der laves en Google søgning om pension, er det ledsaget af ordet “pris”. Det kan vi godt forstå. For dels har prisen, for hvad du betaler for din pension, stor betydning - du skal jo betale den i mange år - og dels kan det være mere end svært at gennemskue prisen i den etablerede pensionsbranche. For ofte består din pris af flere elementer, som tilsammen udgør din samlede pris, og flere af dem er ofte procentsatser. 

Så intet under at mange er i tvivl her. Og lige netop det vil vi gerne lave om på. Det skal være nemt at vide, hvad man betaler. Derfor har vi hos Grandhood en gennemsigtig prisstruktur, og så håber vi på, at en artikel som denne også kan være med til at afhjælpe problemet. 

Forstå prisen på din pension

Okay. Nu skal du holde tungen lige i munden. For det næste stykke kommer både til at indeholde matematik og fagtermer. Vi kommer til at gennemgå de fire forskellige elementer, som prisen på din pension typisk består af. Lad os hoppe ud i det. 

ÅOP

Vi starter med det, der i daglig tale hedder ÅOP, som står for årlige omkostninger i procent. Du har sikkert allerede gættet, at vi her er ude i en af de før omtalte procentsatser, som pensionsbranchen bruger, når de skal give din pension en pris. ÅOP findes hos alle pensionsselskaber i Danmark, og det er derfor noget, du skal betale, uanset hvor du har din pension. 

ÅOP’en for din pension ligger typisk i omegnen af 0,8-1,3%, og trækkes direkte fra din pensionsopsparing. Hvad prisen er for den enkelte afhænger derfor af størrelsen på dennes pensionsopsparing. Men det er givet, at jo større opsparing man har, desto mere vil man betale i kroner og øre. Grunden til at prisen her er en procentsats skyldes, at det typisk dækker over omkostningerne for investeringen af din pension. Så, jo større opsparing, jo flere penge skal der investeres, og derfor højere investeringsomkostninger. Af samme grund kan man ikke sige, hvad det præcis beløb er på forhånd, da ens pensionsopsparing er en dynamisk størrelse. Prisen udregnes derfor løbende. 

Procenter af indbetalinger

Vi napper en procentsats mere. Denne gang er det procenter af indbetalinger. Det er dog ikke alle pensionsudbydere i Danmark, der har dette som en del af deres pris. Hos Grandhood tager vi for eksempel ikke procenter af dine indbetalinger.
Princippet bag er dog ret ligefrem, og er helt som navnet angiver. Når du indbetaler penge ind til din pension, tager pensionsselskabet en bid af kagen. Typisk ligger det mellem 1,25-2,5%. Et eksempel kunne være, at der samlet indbetales 3.750 kr. hver måned til din pension - det svarer til den gennemsnitlige danskers månedlige indbetaling. Tages der 2% af indbetalingen, tager pensionsselskabet derfor 75 kr. i måneden - eller 900 kr. om året. 

Og fordi vi er ude i procentsats, stiger prisen på din pension, jo mere du indbetaler til den. Du bliver så at sige straffet for at være flittig til at betale ind til din pension.
Hvor ÅOP’en dækker investeringsomkostningerne for din pension, går procenter af dine indbetalinger til at dække administrationsomkostninger. 

Et fast månedligt beløb

Så kommer vi til de sidste to. Og vi tager dem sammen, fordi de i princippet er ens, men der er forskel på, hvem der betaler dem. Når vi taler firmapension, kan der nemlig godt være forskel på, hvem der betaler prisen for din pension - enten gør virksomheden eller også gør den ansatte selv. 

Det sidste element af prisen, vi mangler, er et fast månedligt beløb. Her er det, modsat de foregående to, nemt at finde ud af, hvad man betaler. Og det er blandt andet derfor, vi hos Grandhood tager et fast månedligt beløb, i stedet for procenter af dine indbetalinger.  Dog skal du være opmærksom på, at nogle pensionsudbydere både tager procenter af dine indbetalinger og et fast månedligt beløb. 

Det faste månedlige beløb - eller abonnement, om du vil - betales enten af virksomheden eller af medarbejderen. Beløbet dækker, ligesom procenter af dine indbetalinger, for administrationsomkostningerne af din pensions. 

Det er altså derfor, prisen på din pension kan være svært at forstå. Både fordi din pris som sagt består af flere elementer, og to af dem er procentsatser, og fordi der er forskel på, om de forskellige pensionsudbydere bruger dem alle sammen. Du skal derfor være opmærksom på, hvilke elementer der indgår i din pris. Det eneste, du kan være sikker på altid er med i din pris, er som sagt ÅOP. Hos Grandhood synes vi selv, at vi har så enkel og gennemskuelig en pris som muligt. Den består nemlig kun af ÅOP og et fast månedligt beløb betalt af medarbejderen selv. Vi vil nemlig gerne, at du altid kender prisen på din pension. Så har du din pension hos Grandhood, behøver du ikke længere google pension + pris.

← Tilbage til blog oversigt

“Kvinders pensionsformue er mindre end mænds. Det gap vil vi gøre vores for at lukke.”

Mie Ejdrup

Co-Founder & CCO

Finematter logo I hvid i .webp format Finematter er kunde hos Grandhood
Læs historie  →

Gratis e-bog

Bogen du ville ønske, du havde læst noget før.

Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2023

Firmapension kan være svært, men det behøver det ikke være. Derimod er det faktisk ret fedt. Det har vi skrevet en e-bog om.

Læs den, og bliv klædt på til at vælge firmapension.

Download gratis e-bog
Forsiden på Grandhoods e-bog med de syv mest oversete fordele ved firmapension 2024